Viisi askelta innoittaa sukulaisia kertomaan sukutarinoita:

Hänellä oli aina pilke silmäkulmassa ja hymy huulillaan. Monta kertaa huomasit pohtivasi: “Millainen mummo oli nuorena?” Huolimatta yrityksistäsi sinun on vaikeata saada mummo kertomaan muistoistaan. On toki tärkeätä kerätä esi-isiä koskevia päivämääriä ja asiakirjoja, mutta tarinat elävöittävät sukupuuta. Kun sukellat sukutarinoitten kiehtovaan maailmaan, ensimmäisiä haasteitasi on saada sukulaiset puhumaan. Onneksi se on vai väliaikaista vastahankaisuutta. Kun he havaitsevat, kuinka vilpittömän innokas olet kuulemaan lisää heidän elämästään, muistot heräävät eloon. Auttaaksesi sukulaisia esittämään merkityksellisiä sukutarioita, olemme pyytäneet viittä kokenutta sukuhistoria-asiantuntijaa kertomaan, miten he ovat saaneet sukulaisensa avautumaan. Noudata alla olevaa viittä askelta oppiaksesi, miten voit sytyttää palon rakkaissa omaisissasi.

 

1. Aloita vauvanaskeleista.

Sukututkimuksesta piittaamattomien ihmisten niskakarvat nousevat pystyyn, jos heille sanotaan, että kysymyksessä on SUKUTUTKIMUSHANKE, kertoo sukututkimusohjaaja Dear Myrte. Hän suosittaa sukutarinoitten keräämistä vähemmän tuskallisella tavalla, esimerkiksi: “Mummi, voisimmeko taas yhdessä katsoa sitä vanhaa valokuva-albumia? Haluaisin kovasti voida äänittää yhden tai kaksi niitä sinun tarinoitasi.”

Äänitystapahtuman jännityksen laukaisemiseksi voisit sanoa, että “vain yksi tai kaksi lyhyttä tarinaa.” Voit käyttää myös älypuhelimesi ÄÄNITÄ-nappulaa sukulaisesi äänen tallentamiseksi, ja siirtää äänityksen sinällään tai asiakirjaan purettuna FamilySearchiin. Myrtle sanoo, että sen jälkeen, kun tämä on tehty kerran tai kaksi, mummi huomaa, että sinä olet tehnyt hänelle helpoksi kertoa esi-isien tarinoita. Parin äänityssession jälkeen hän saattaa jopa suostua videosessioon, johon käytät tablettiasi tai älypuhelintasi.
 

2. Luo lähtökohta

Toisinaan omaiset epäröivät esittää tarinoitaan elämästään, koska he eivät tiedä, mistä lähteä liikkeelle. Pitäisikö heidän aloittaa tärkeimmistä tapahtumista vai edetä kronologisessa järjestyksessä? Auttaaksesi sukulaistasi liikkeelle, neuvoo Gill Blanchard, voit aloittaa kirjoittamalla paperille ne seikat, jotka jo tiedät hänen elämästään. Näin menetellen voit aloittaa sukuhistoriaan liittyvän keskustelun pyytämällä häneltä tietoa sellaisista tapahtumista kuten syntymät, avioliiton solmimiset, kuolemat, muutot tai työpaikanvaihdot. Keskittymällä merkittäviin tapahtumiin sinulle avautuu mahdollisuus kysyä sukulaiseltasi, mitä tapahtui ennen sitä ja sitä tapahtumaa tai sen jälkeen.

Luodaksesi lähtökohdaksi aikajanan käytä FamilySearchin toimintoja tapahtumien selvittämisessä sukulaisesi elämässä. Kymmenen minuutin rupeama family tree maker –toiminnon ääressä auttaa sinua selvittämään useita tapahtumia, joista kysyä lisää keskusten kuluessa.

3. Tarkenna fokustasi

Useimmat ihmiset eivät pidä menneisyyttään minään erityisenä tai kiintoisana asiana”, sanoo Amy Johnson Crow. Pyyntö “Kerro minulle lapsuudestasi” usein johtaa kommenttiin “Ei siinä ole paljon kertomista” tai “Et sinä siitä mitään halua kuulla.”

Saadaksesi sukulaisesi muistamaan kiintoisia tarinoita menneisyydesä, Amy kehottaa sinua esittämään kysymyksiä tietyistä tapahtumista tai toiminnoista. Seuraavista kysymysistä olisi apua:

- Mikä oli lempi/inhoaskareesi, kun olit nuori.

- Kuka oli lempiopettajasi?

- Olitko milloinkaan yökylässä ystäväsi luona?

Pienet kertomukset jokapäiväisestä elämästä antavat kuvan sukulaisuuden persoonallisuudesta ja yhdistävät teitä. Kun kysyt yksityiskohtia pikkutapahtumista, autat sukulaisiasi muistelemaan elämäänsä. Kun tarina lähtee liikkeelle, voit esittää lisäkysymyksiä kuulemasi perusteella.

4. Etsi eri näkökulmia.

Kerätessäsi sukutarinoita yritä saada niitä kaikilta tarinaan liittyneiltä sukulaisilta. Yhteiset kokemukset yhdistävät perheitä, sanoo Ancestry Insider. Sisarukset mielellään muistelevat jotain kauhean hassua tai hirvittävän kamalaa tapahtumaa yhdessä.

Ancestry Insider neuvoo, että seuraavan kerran, kun olet sukutapahtumassa, ujuta keskusteluun sukuhistoriaan liittyviä kysymyksiä. Aina kun tulee hiljainen hetki, aloita sanomalla “Muistatteko, kun..” ja jatka puhumista, kunnes joku muu liittyy keskusteluun. Huolehdi siitä, että teet muistiinpanoja tai äänität tarinan.

Varsinkin sisarusten välinen kilpailu poikii kiintoisia mielipiteitten välisiä eroja. Joku saattaa sanoa: “Muistan, kun Kirsti hyppäsi katolta.” Joku toinen puuttuu puheeseen: “En se ollut minä.” Tämä taktiikka toimii myös sukupolvien välillä, jos sukulainen on vanha eikä paikalla ole hänen sisaruksiaan. Kun te muistelette sitä, kun salaa laskettelitte laatikoissa yläkerrasta alakertaan pitkin portaita, saattaa vanhempi sukulainen ryhtyä muistelemaan omia nuoruuden kepposiaan

5. Värvää sukuhistoriatiimi.

Kun aloitat tarinain keräämisen, muodosta perhehistoriatiimi, jonka kanssa jaat tarinoita ja valokuvia. Se ei pelkästään yhdistä laajempaa sukuperhettä, vaan se samalla innoittaa muita osallistumaan ja jakamaan kertynyttä aineistoa. Randy Seaver kertoo onnistuneensa loistavasti tämän tekniikan avulla. Joka keskiviikko hän julkaisee vanhoja suvun valokuvia ja pyytää sukulaisiaan kommentoimaan niitä omien muistikuviensa perusteella. Randy myös liittää valikoituja valokuvia ja tarinoita vanhempiensa ja isovanhempiensa FamilySearch profiileihin, niin että ne tallentuvat suoraan hänen sukupuuhunsa. Tämä on yksi helpoimmista keinoista jakaa suvun tarinoita ja innostaa muitakin antamaan oman panoksensa. Pyytääksesi sukulaisia lisäämään aineistoa tarinoihin, joita jo olet kerännyt tai lisäämään omia tarnoitaan:

- Kirjaudu family tree maker- tiliin FamilySearch-palvelussa.

- Klikkaa Memories-nappulaa FamilySearch family tree maker–tilissä.

- Lataa valokuvat ja tarinat.

- Kerro somessa tai sähköpostissa asiasta ja kutsu muita sukulaisia mukaan.

- Hymyile, koska tarinasi, kommenttisi ja valokuvasi ovat tallessa omassa sukupuussasi.

Jos olet juuri aloittamassa sukuhistoriasi selvittämisen, yksi tärkeimmistä tehtävistä on kysyä sukulaisiltasi heidän nuoruudestaan ja suvun kuolleista jäsenistä.

Keräämällä moisia tarinoita ja lataamalla ne family tree maker-tilillesi voit tallentaa sukusi/perheesi tarinat monille sukupolville.